قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراءُ(علیها السلام :
موقعیت اهل بیت در نزد خدا
« وَاحْمَدُوا الَّذى لِعَظمَتِهِ وَ نُورِهِ یبْتَغى مَنْ فِى السَّمواتِ وَ الاَْرْضِ إِلَیهِ الْوَسیلَةَ، وَ نَحْنُ وَسیلَتُهُ فى خَلْقِهِ، وَ نَحْنُ خاصَّتُهُ وَ مَحَلُّ قُدْسِهِ، وَ نَحْنُ حُجَّتُهُ فى غَیبِهِ، وَ نَحْنُ وَرَثَةُ أَنـْبِیائِهِ.»
خدایى را حمد و سپاس گویید كه به خاطر عظمت و نورش، هر كه در آسمانها و زمین است به سوى او وسیله مىجوید، و ما وسیله او در میان مخلوقاتش و خاصّان درگاه و جایگاه قدس او و حجّت غیبى و وارث پیامبرانش هستیم.
نامش: فاطمه.
کنيهاش: امّالحسن، امّالحسين، امّالمحسن، امّالائمة، و امابيها است.
برخي از مشهورترين القابش: زهرا، بتول، صديقه کبري، مبارکه، عذراء، طاهره، و سيّدة النساء است .
پدرش: رسول اکرم محمد بن عبداللَّه پيامبر عظيمالشأن اسلام صلّي اللَّه عليه و آله.
مادرش: خديجه کبري. اوّلين همسر پيامبر (ص) و اوّلين زني که به او ايمان آورد.
تولدش: در مکّه در سال پنجم بعثت.
شهادتش: در مدينه در سال يازدهم هجرت، دو ماه و نيم [وبه عبارتی سه ماه]پس از وفات پيامبر (ص) به جهت هجوم مأموران به منزل او و ضربات آنان و در اثر شکستگي پهلو و سقط جنين.
مدفنش: به جهات سياسي و بنا به وصيت خودش شب هنگام و مخفيانه توسط امير مؤمنان علي عليهالسلام دفن شد و تا به امروز محل دقيق قبر مطهّر زهرا (عليهاالسلام) معلوم نشده است.
فرزندانش: امام حسن مجتبي (ع)، امام حسين سيدالشهدا (ع)، زينب کبري، امکلثوم و محسن که سقط شد.
همراه پدر
پدر گرامي فاطمه (عليهاالسلام) بينياز از توصيف است. پدري که خداي جهان او را صاحب «خلق عظيم». معرفي کرده و به نص کتاب الهي: «ما يَنْطِقُ عَنِ الْْهَوي اِنْ هُوَ اِلَّا وَحْيٌ يُوْحي- از هواي خويش سخن نميگويد و آنچه بفرمايد وحي الهي است» . فاطمه (عليهاالسلام) سراسر حيات پرنور خويش را در شعاع وحي و در سايه انسانساز چنين پدري گذراند؛ تقريباً دو ساله بود که همراه پدر در محاصره اقتصادي کفار قريش قرار گرفت و سه سال در «شعب ابيطالب» همراه پدر و مادر و ساير مسلمانان در تحمل سختترين شرايط گرسنگي و سختي شرکت داشت.
در سال دهم بعثت، اندکي پس از نجات از «شعب» مادر گرامي خويش را که رنجهاي ده سال مبارزه و تحمل و بويژه فشار سختيهاي محاصره اقتصادي رنجورش ساخته بود از دست داد؛ فاطمه (عليهاالسلام) بيمادر شد و اين هر چند سخت رنجآور و مصيبتبار بود اما بيش از پيش او را در کنار پدر و در دامان تربيت پيامبر (ص) قرار داد... در هشت سالگي، اندکي پس از هجرت پيامبر، همراه سير بانوان خاندان پيامبر (ص) و با همراهي علي عليهالسلام از مکه به مدينه آمد و باز در کنار پدر قرار گرفت، در مشکلات مختلف زندگي پيامبر در مدينه، همواره فاطمه (عليهاالسلام) با او بود؛ در جنگ احد پس از آنکه مسلمين مجبور به عقبنشيني و پناه گرفتن در کوه شدند فاطمه (عليهاالسلام) سراسيمه از مدينه به اردوگاه پيامبر آمد و همراه امير مؤمنان علي عليهالسلام به مداواي زخمهاي پيامبر (ص) پرداخت
فاطمه (عليهاالسلام) با اسلام بزرگ شد. با اسلام و قرآن همراه بود، در هواي وحي و نبوت تنفس ميکرد و ميباليد، زندگيش از زندگي پيامبر (ص) جدا نميشد، حتي با وجود ازدواج و فرزندداري خانهاش متصل به خانه پيامبر بود، و پيامبر (ص) بيش از هر جاي ديگر به خانه فاطمه رفت و آمد داشت؛ هر بامداد پيامبر (ص) پيش از رفتن به مسجد به ديدارفاطمه ميرفت و خدمتکار پيامبر (ص) ميگويد: آن گرامي چون ميخواست به سفري برود با آخرين کسي که وداع ميکرد فاطمه بود، و چون باز ميگشت پيش از ديدار هر کس نزد فاطمه ميرفت... و سرانجام در آخرين ساعات زندگي پيامبر (ص) نيز فاطمه بر بالين او بود و ميگريست و پيامبر عزيز او را دلداري ميداد که پيش از ديگران به پدر خواهد پيوست.
مادر فاطمه
فاطمه (عليهاالسلام) پنج سال از دوران کودکي را در دامان مادر گرامي و فداکاري چون «خديجه» پرورش يافت؛ مادري که اولين بانوي اسلام بود و پيامبر درباره او ميفرمود: «خديجه يکي از بهترين زنان اين امت است»
خديجه (ع) چنان نزد پيامبر (ص) محبوب و محترم بود که تا حيات داشت پيامبر همسر ديگري اختيار نکرد. و پس از وفات او نيز بسيار از او ياد مينمود، و حتي به دوستان خديجه نيز احترام ميگذاشت تا آنجا که: «گاهي به پيامبر هديهاي تقديم ميکردند، ميفرمود: به خانه فلان زن ببريد چون او دوست خديجه است»
شخصيت آسماني فاطمه
شخصيت آسماني بانوي بانوان فاطمه (عليهاالسلام) برتر از درک ما و ارجمندتر از وصف ماست؛ بانويي که در شمار معصومين است، بانويي که محبت و ولايت او و خاندان او از فرايض ديني است بانويي که خشم و نارضائي او خشم و نارضائي خدا محسوب ميشود...
-پيامبر فرمودند: بهشت مشتاق چهار تن از بانوان است، مريم دختر عمران، آسيه همسر فرعون، خديجه دختر خويلد همسر پيامبر در دنيا و آخرت، و فاطمه (عليهاالسلام) دختر محمّد (ص).
-و نيز فرمود: خداوند به خشم فاطمه خشمگين ميشود و به خشنودي او خشنود ميگردد..
-امام موسي بن جعفر عليهماالسلام فرمود پيامبر (ص) فرموده است: خداي متعال چهار تن از بانوان را برگزيد؛ مريم و آسيه و خديجه و فاطمه (عليهاالسلام
-امام رضا عليهالسلام از پيامبر نقل ميکند که فرمودند: حسن (ع) و حسين (ع) پس از من و پدرشان بهترين اهل زمين هستند و مادرشان برترين زنان روي زمين است.
-در کتاب «صحيح بخاري» و کتاب «صحيح و مسلم» که هر دو از معتبرترين کتب اهل سنت و مؤلفانشان از مشهورترين و بزرگترين علماء اهل تسنّن ميباشند نقل شده که پيامبر (ص) فرمودهاند: فاطمه سيده بانوان اهل بهشت است
مهر و محبت پيامبر نسبت به فاطمه
از شگفتيهايي که حيات نوراني فاطمه (س) را ارجمندتر ميسازد، مهر و علاقه غير عادي پيامبر عظيمالشأن نسبت به اوست. اين مهر و علاقه چنان شديد و مفرط بود که بايد آن را از جمله شگفتيهاي زندگي پيامبر (ص) دانست، و اگر در اين نکته دقت شود که پيامبر مکرم اسلام (ص) برترين انسان و مقربترين بندگان نزد خداي متعال و معيار حق و ميزان عدل و اعتدال در همه امور ميبود، چنانکه «سنت» يعني مجموعه اقوال و اعمال و حتي تقريرات او سند ديانت و مستند شريعت است و لازم است همسنگ کتاب الهي سرمشق اعمال همه امت تا قيام قيامت قرار گيرد؛ و به نصّ کتاب خدا «ما يَنْطِقُ عَنِ الْهَوي اِنْ هُو اِلَّا وَحْيٌ يُوحي» حتي هيچ کلمهاي از گفتار او از روي هواي نفس نيست و همه از وحي سرچشمه ميگيرد؛ با توجه به اين خصوصيات به
ارجمندي مقام معنوي فاطمه (عليهاالسلام) بيشتر پي ميبريم و درمييابيم همانطور که پيشوايان معصوم فرمودهاند فاطمه (عليهاالسلام) از جمله معصومين و از زمره افراد آسماني است.