صفحه اصلی     ارتباط با مسولین   نقشه سایت
قابل توجه دانشجویان گرامی ، با مراجعه به شعب بانک انصار از دریافت وام شهریه تحصیلی به مبلغ 8000000ریال با کارمزد 2درصد بهرمند شوید.

پیوندهای مهم
 

 

  

منایع و برنامه 9 ترمه

  سیستم گلستان
 

   

برنامه کلاسی   تقویم آموزشی

 

 

 

 

    سازمان مرکزی پیام نور
 

 

   
     
ساعت
نظرسنجی
نظر شما در مورد عملکرد سایت چیست؟

عالی
خوب
متوسط
ضعیف

آشنايي با صنايع دستي ايران



  فصل ششم - نگارگري

 

1- نگارگري را تعريف کنيد؟

نگار در معاني متعددي چون نقش و نقاشي؛ نقشي که از حنا بر دست و پاي محبوب کنند، تحرير، بت، صنم و معشوق به کار رفته است. در حقيقت «نگارگري» مفهوم عام دارد و روشها و سبکهاي گوناگون نقاشي ايراني را شامل مي شود، چه آنها که در کتاب و نسخه هاي خطي صورت گرفته شامل تذهيب کاري، تشعير، حاشيه سازي، جدول کشي، گل و مرغ و غيره است، چه آنها که بر ديوار بناها يا بومهاي ديگر انجام گرفته است. نگارگري ايران تجسم و ابداع هر چه بيشتر زيباييهاست که در خيال روشن هنرمند نقش مي بندد.



  2- تفاوت نگارگري ايران با مينياتور غربي چيست؟

در اروپا، لفظ «مينياتور» به نقاشيهاي ظريف داخل کتابهاي مذهبي دوره هاي «بيزانس» و «گوتيک» گفته مي شود. اين واژه نخست به وسيله جهانگردان اروپايي و سپس توسط خاورشناسان سده نوزدهم در مورد نقاشي ايران استفاده شد. ولي هنرمندان ايراني بيشتر عنوان «نگارگري» را براي نقاشي سنتي ايران جايز مي دانند.  



  3- مکتب بغداد به چه دوره اي از تاريخ مربوط است؟ ويژگيهاي بارز آن کدام است؟

با ترجمه کتابها از زبانهاي پهلوي، سانسکريت و يوناني به عربي در دوره عباسي و نسخه برداري از اين کتابها، زيباسازي و نقش تصوير در آنها نيز رايج شد. مشهورترين نسخه خطي در ميان اين کتابهاي علمي، نسخه اي از کتاب «ديستوريدوس» به تاريخ 619 ها. ق است که هم اکنون اوراق شده است. از ويژگيهاي نگاره هاي اين دوره، شباهت چهره ها به نژاد سامي (عربي) است.

4- ويژگيهاي نگارگري مکتب سلجوقي را نام ببريد؟

در مکتب سلجوقي، نقشها و تزئينات بر روي متن رنگ آميزي شده، پديدار شده اند. چهره ها با چشمهاي بادامي و شبيه به نژاد زرد و لباسها با گل و گياه و نقوشي به سبک «اسليمي» تزئين مي شد.
 



  5- قديمي ترين و معروفترين نسخه شاهنامه که تاکنون شناسايي شده کدام است و مربوط به چه دوره اي است؟

قديمي ترين نسخه شاهنامه، «شاهنامه کاما» مربوط به دوره سلجوقي است.

6- ويژگيهاي نگارگري مکتب مغول را توضيح دهيد؟

با حمله مغول به ايران، موجي از ويراني و مرگ، ايران را فرا گرفت و هستي مردم را تهديد کرد. ولي مغولان در اثر آشنايي با فرهنگ و هنر ايراني و نفوذ اسلام، از هواخواهان فرهنگ و هنر ايراني شدند. ارتباط ايلخانان با اقوام خود به ويژه چين، باعث نفوذ برخي از عوامل نقاشي چين در نقاشي ايراني شد. به اين ترتيب که ابرهاي مواج کنگره دار داخل هم، تنه درختان گره دار و بسيار پيچيده، صخره هاي بلند و قله هاي نوک تيز نوعي منظره سازي ناهمگن با نقاشي ايران که با ويژگيهاي نقاشي عصر مغول تلفيق شده، در آثار اين مکتب وجود دارد. همچنين پر تحرک شدن انسانها و حيوانها، درشتي و نازکي خطها و چين و شکن لباسها، به کارگيري صحنه هاي پر جمعيت تر و بر روي هم مجموعه مؤثرتري را به معرض ديد مي گذارد.
 



  7- مکتب هرات چگونه شکل گرفت؟

تيمور پس از تصرف شهرهاي ايران، سمرقند را پايتخت خود قرار داد. او با کوچ دادن هنرمندان ايراني و بغدادي به سمرقند، باعث شد که اين شهر مرکز فرهنگ و هنر سرزمينهاي اسلامي قرار گيرد. پس از تيمور، پسرش شاهرخ «هرات» را به پايتختي برگزيد و هنرمندان را به هرات دعوت کرد و بدينسان مکتب هرات پايه ريزي شد.  



  8- ويژگيهاي نگارگري مکتب هرات کدام است؟

هنر اين دوره، هنري واقعي، ملي و موافق با طبع و روحيه ايراني است. در اين دوره، نگارگري وارد مرحله جديدي از شکوفايي و تحول شد و به عالي ترين درجه خود رسيد. کمال الدين بهزاد از هنرمندان اين دوره، تحولاتي شگرف در هنر نگارگري ايران به وجود آورد که مي توان به درستي و پر تحرک بودن طرحها همراه با پختگي شگفت انگيز رنگها و ظرافت به کار گرفته شده در نمايش درختان، گلها و حالتهاي مختلف چهره ها اشاره کرد.  



  9- کدام کتابها در دوره مکتب هرات مصور شده است؟

کليله و دمنه، شاهنامه بايسنقري، مجمع التواريخ اثر حافظ ابرو، ظفرنامه، خمسه نظامي از کتابهاي مصور شده اين دوران است.  



  10- کار نگارگران مکتب تبريز چه ويژگي هايي دارد؟

نگارگران تبريزي بي آنکه سطح تخت نقاشي را بشکنند، ترکيب بنديهاي چند سطحي آفريدند که از پايين به بالا گسترده مي شود و غالباً از حد فوقاني قاب بيرون مي زند. همه چيز آکنده از حرکت و جنبش است. رنگها درخشان، پرمايه و پرکشش حساس و آرام است. از جمله ويژگيهاي نقاشيهاي اين دوره پوشش سر اشخاص به صورت کلاه قرمز رنگ قزلباشي است كه دوازده ترک دارد.  



  11- تذهيب را تعريف کرده و از آن چه استفاده اي مي شود؟ (تصوير صفحه 84)

تذهيب به معني زراندود کردن و طلاکاري با نقوش الهام گرفته از طبيعت، ولي کاملاً تجريدي، منظم و هندسي است که با خطوط مشکي و آب طلا تزئين شده است. در اوايل دوره اسلامي تذهيب براي تزئين و جداسازي آيات قرآن مجيد مورد استفاده قرار گرفت. در سده سوم و چهارم هجري ساده و بي پيرايه و با نقوش ساده و هندسي به کار گرفته شد. در سده هشتم با شکوه و مجلل، در سده نهم و دهم ظريف و پرمايه و در سده يازدهم و دوازدهم به اوج تنوع و تعدد مکاتب خود رسيده است.  



  12- تشعير را تعريف کنيد و موارد استفاده آن را ذکر کنيد؟

تشعير از شعر به معناي «مو» گرفته شده است. در تشعير، خطوطي به نازکي و ظرافت يک موي به کار مي رود که علت نام گذاري اين هنر است. تشعير با نقوش گياهي و جانوري همراه است و معمولاً در حاشيه نسخه هاي خطي يا مرقعات با طلا رسم مي شود  



  13- ابزار و مواد نگارگري را نام ببريد؟

قلم مو - بوم - رنگ - بست  



  14- بوم را تعريف کنيد؟

به هر چيزي که نقش، بر روي آن صورت گيرد، «بوم» يا «کار» گويند. بوم مي تواند از جنس فيبر سفيد، چوب، کاغذ، مقوا، صاف و عاج باشد که هريک از اين مواد، شرايط خاص خود را دارد و قبل از استفاده براي زمينه کار آن را آماده مي کنند.  



  15- رنگهاي مورد استفاده در نگارگري به چند گروه تقسيم مي شوند؟ نام ببريد.

1. رنگهاي گياهي :
پوست گردو، چاي و غيره که بيشتر براي رنگ کردن بوم و کاغذ به کار مي رود.
2. رنگهاي معدني :
طلا، نقره، لاجورد، سرنج و انواع اکسيدهاي فلزي
3. رنگهاي شيميايي
 



  16- رنگهاي روحي و رنگهاي جسمي چه هستند و کاربرد آنها چيست؟

رنگهاي روحي، رنگهايي هستند با رنگ دانه هاي ريز و شفاف مثل آبرنگ که براي تزئين قلمگيري و صورت سازي به کار مي روند. رنگهاي جسمي، رنگهايي هستند با رنگ دانه هاي درشت و قدرت پوشانندگي زياد مثل گواش و رنگها پودري.  



  17- بست چيست؟ چرا از آن استفاده مي کنند؟

از بست به عنوان چسب مورد استفاده در رنگ بهره گيري مي شود. بستهاي مورد استفاده در نقاشي بيشتر از انواع صمغ درختا، صمغ عربي و کتيراست. بعضي از بستها حالت کريستايي و شکننده دارند، مانند «آب نبات» که به هنگام استفاده بايد به نسبت مشخص شيره انگور يا خرما به آن اضافه شود. از بستهاي حيواني نيز که از جوشانيدن استخوان و پوست و روده و شاخ تهيه مي شود، مايع رقيق آن در بوم کردن بعضي از زمينه ها به کار مي رود.

آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 7129
 بازدید امروز : 333
 کل بازدید : 3710413
 بازدیدکنندگان آنلاين : 1
 زمان بازدید : 0.5469
جستجو
اوقات شرعی
وضعیت آب و هوا
weather.ir is down
صفحه اصلی       ارتباط با مسولین     نقشه سایت  

آدرس: جعفريه خیابان امام خميني(قدس)، دانشگاه پيام نور واحد جعفريه
تلفن                               ٦٢٢٠٣٧٦-٠٢٥٢ 

Copyright © 2009 Qom Payame Noor University. All rights reserved .     دانشگاه پیام نور استان قم واحد جعفریه